Kto by pomyślał? Kieliszek wina lub kufelek piwa może pomóc w walce o prawidłowy poziom cholesterolu, a tym samym chronić serce. Nareszcie jakieś dobre wieści  Oczywiście pod warunkiem, że pijemy z UMIAREM.

alkohol

Umiarkowane, „rozsądne” picie zostało w wielu badaniach połączone z wyższym poziomem HDL – „dobrego cholesterolu” w organizmie.

Dodatkowo, niektóre alkohole, jak na przykład bogate w przeciwutleniacze czerwone wino, mają inne dobroczynne właściwości.

Jeśli nie lubisz wina- nie szkodzi. Każdy napój alkoholowy działa – ale nie traktuj tych wiadomości jako przepustki do szalonego picia!  Nadużywanie alkoholu może prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych i dodatkowo – nadwagi (ach, te puste kalorie!)

Jeśli nie potrafisz pić z umiarem, w ogóle nie zaczynaj. „Umiarkowane picie” oznacza maksymalnie jednego małego drinka dziennie w przypadku kobiet i dwa słabe drinki w przypadku mężczyzn.

Magiczna moc czerwonego wina

Resweratrol, związek znaleziony w czerwonym winie, sprzyja zdrowiu serca. Pochodzi on z nasion i skórek czerwonych winogron i jest uwalniany w procesie fermentacji. W Twoim organizmie, odpowiada za:

  • obniżenie stężenia cholesterolu LDL,
  • utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych,
  • zmniejszenie skrzepów.

Mówi się, że szczególnie bogatym źródłem resweratrolu są winogrona pinot noir, dlatego jeśli znajdziesz o nich wzmiankę na butelce, możesz spokojnie założyć, że wino nie tylko będzie ciekawie smakować, ale też pomoże Ci dbać o zdrowe serce. Pamiętaj jednak: góra kieliszek dziennie!!!