olejek różany - właściwości olejku z płatków róż - karnawalblogowykobiet.pl

Olejek różany – jakie są właściwości i zastosowania olejku z płatków róż?

Olejki roślinne coraz bardziej podbijają nasze serca, zmysły oraz przemysł kosmetyczny. Jednak niektóre z nich znane są już od bardzo długiego czasu. Do jednego rodzaju tego typu specyfików należy olejek różany, który znany był nawet naszym prababciom.

Cenne składniki znajdujące się w olejku z płatków róż od wielu lat doceniają znane na całym świecie marki kosmetyczne i chętnie wykorzystują go w produkowanych przez siebie kosmetykach.

Dlaczego olejek różany jest tak wyjątkowy i cenny?

Przekonajcie się o tym sami i przeczytajcie w naszym tekście o właściwościach i zastosowaniach olejku różanego oraz jego cudownym wpływie na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Czym jest olejek różany i jak powstaje?

Olejek różany powstaje w wyniku destylacji płatków róż. Do najpopularniejszego i jednocześnie posiadającego najlepsze właściwości przedstawiciela tego kosmetyku należy olejek z róży damasceńskiej.

Do stworzenia 1 litra czystego olejku różanego potrzebne jest nawet 5 ton płatków róż. Co równie ważne, muszą to być płatki zrywane o świcie, ponieważ wtedy ich właściwości oraz aromat są najsilniejsze.

Głównym państwem produkującym olejek różany jest Bułgaria. Oprócz niej tworzeniem tego olejku zajmuje się również Algieria, Egipt, Francja, Iran czy Turcja.

olejek różany - właściwości olejku z płatków róż - karnawalblogowykobiet.pl
Jakie witaminy i minerały znajdziemy w olejku różanym?

Co znajdziemy w olejku różanym?

Najcenniejszy olejek różany produkowany jest z róży damasceńskiej. To właśnie ona posiada najlepsze właściwości oraz największe ilości substancji odżywczych.

W olejku z płatków róż znajdziemy:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D3,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan.

Jednak róża damasceńska zawiera znacznie więcej drogocennych dla naszej skóry i włosów substancji czynnych, ponieważ całkowita ich liczba to ponad 300 składników mających pozytywny wpływ na stan naszej skóry.

Jakie są właściwości olejku z płatków róż?

Niewątpliwą zaletą olejku różanego jest jego zapach, który charakteryzuje się dużą intensywnością, ale jednocześnie pozostaje on zmysłowy. Ze względu na znajdujące się w olejku witaminy i składniki mineralne wykazuje on wspaniały wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

Olejek różany ma bowiem działanie:

  • łagodzące,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwbólowe,
  • nawilżające,
  • regenerujące,
  • relaksujące,
  • ujędrniające,
  • przeciwzmarszczkowe,
  • przeciwstarzeniowe,
  • rozjaśniające.

Ponadto, olejek różany wzmacnia także naczynka krwionośne dzięki czemu stanowi świetną pielęgnacje dla osób z cerą naczynkową. Olejek ten pomaga także w pozbyciu się blizn potrądzikowych oraz przebarwień skóry.

Jednak również jego działanie na włosy nie powinno pozostać niezauważone. Regularnie stosowany na włosy olejek z płatków róż doskonale je nawilży i odżywi. Z właściwości tych skorzysta również delikatna skóra głowy, ponieważ odżywi on ją, zmniejszy wydzielanie łoju, doskonale oczyści, a także przyspieszy wzrost włosów i wzmocni ich cebulki.

olejek różany - właściwości olejku z płatków róż - karnawalblogowykobiet.pl
Cera sucha, zmęczona, trądzikowa – w jakich jeszcze przypadkach olejek różany sprawdzi się najlepiej?

Zastosowanie olejku różanego

Olejek różany posiada wiele zastosowań kosmetycznych co z całą pewnością podkreślimy jeszcze nie raz. Kosmetyk ten z powodzeniem zastąpi nam kremy czy balsamy do ciała i twarzy, a nawet odżywki i maski do przesuszonych włosów. Olejek ten można stosować również jako olejek do masażu, który oprócz pielęgnacji dostarczy nam swoim zapachem wiele przyjemności.

Jeśli lubimy zapach olejku różanego, ale nie należymy do wielbicieli smarowania się nim to nic nie szkodzi. Zamiast na skórę bądź włosy zaaplikujmy olejek na nasze paznokcie. Z pewnością odwdzięczą się one pięknym wyglądem i lepszą kondycją.

Dla jakiej skóry olejek z płatków róż będzie najlepszy?

Przez wzgląd na swoje właściwości olejek różany będzie idealny dla skóry suchej, podrażnione, trądzikowej oraz dojrzałej.

Zawarte w olejku z płatków róż składniki odżywcze sprawiają, że jest on pomocny w przypadku leczenia zmian skórnych czy przebarwień. Olejek różany reguluje również pracę gruczołów łojowych przez co zmniejsza on przetłuszczanie się skóry.

Olejek różany w kosmetykach

Na rynku dostępne są olejki różane w różnych postaciach. Możemy natknąć się na czyste olejki z płatków róż, mieszanki wielu olejków oraz kosmetyki, które zawierają w sobie olejek różany.

Wśród kosmetyków tych znaleźć możemy liczne kremy czy balsamy, ale również perfumy. Do jednych z najpopularniejszych firm jakie korzystają z olejku z róż damasceńskich należy Chanel. Olejek ten wykorzystywany jest do produkcji znanych na całym świecie perfum, Chanel No5.

Olejek różany płynnym złotem Bułgarii?

Z pośród wszystkich znanych olejków różanych najcenniejsze zarówno pod względem właściwości, jak i w znaczeniu dosłownym są olejki pochodzące z Bułgarii. Co więcej, znacząca ilość olejków tego rodzaju pochodzi właśnie stamtąd. Wyjątkowość stworzonych tam olejków różanych polega na wytwarzaniu go z płatków wysoce cenionej odmiany róż. Mowa tu o róży damasceńskiej, czyli Rosa Damascena Mill, która występuje wyłącznie na ziemiach bułgarskich.

olejek różany - właściwości olejku z płatków róż - karnawalblogowykobiet.pl
Gdzie i za ile możemy kupić olejek z płatków róż?

Czy olejek różany możemy zrobić samodzielnie?

Olejek różany możemy spróbować zrobić samemu. Nie będzie co prawda on mógł równać się ze swoim bułgarskim pierwowzorem, ale może stanowić całkiem dobry zamiennik. Wytwarzając olejek z płatków róż, należy poddać je procesowi maceracji. Aby tego dokonać rozgniecione płatki róż należy zalać wybranym przez nas olejem roślinnym i pozostawić w ciepłym i słonecznym miejscu na około 3 tygodnie. Po tym czasie olejek należy przelać do słoiczka lub butelki wykonanej z ciemnego szkła i przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Jak korzystać z olejku różanego?

Olejek różany można z powodzeniem nakładać bezpośrednio na skórę. Powinien on się wchłonąć bez trudu i nadać skórze przyjemną miękkość i gładkość. Jednak olejek z płatków róż daje nam ciut więcej możliwości. Możemy go mieszać z innymi olejkami, dodawać kilka kropel olejku do swoich ulubionych kosmetyków wzmacniając w ten sposób ich nawilżające działanie.

Przeciwwskazania do stosowania olejku z płatków róż

Czysty olejek z płatków róż zawiera silnie skoncentrowane składniki. Mowa tu szczególnie o witaminie C oraz eugenolu. Witamina C może powodować przebarwienia skórne u kobiet w ciąży. Eugenol z kolei może silnie uczulić. Z tego powodu z olejku różanego nie powinny korzystać kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci poniżej 7 roku życia oraz osoby skłonne do alergii.

Opinie

Wiele osób zauważa pozytywne zmiany w kondycji swojej cery. Skóra staje się bardziej miękka oraz miła w dotyku. Jest ona również odczuwalnie nawilżona i odżywiona. Trudno też nie zwrócić uwagi na przepiękny zapach olejku, który niektóre osoby porównują do różanych konfitur robionych przez ich babcie.

Producenci i ceny

Olejek różany oraz kosmetyki go zawierające znajdziemy w ofercie takich marek jak AA, Alepia, Alverde, Apis, Bielenda, Botanika, Dabur, Dary Natury, Etja, Eveline, Evree, Green Pharmacy, Holika Holika, It’s Skin, Khadi, L’biotica, L’oreal, Nacomi, Pilaten, Resibo, Sisley, Skin79, Soraya, Sylveco, Vichy, Voland nature, Your natural side czy Yves Rocher. Ceny olejku z płatków róż wahają się od 10 złotych do około 160 złotych i zależna jest ona od gramatury produktu oraz jakości i odmiany róż użytych do wytworzenia olejku.

Jeśli chcecie dowiedzieć się jak należy nakładać na twarz olejek z róży to koniecznie obejrzyjcie poniższy filmik:

Co myślicie o olejku różanym? Używacie go na co dzień, a może tylko okazjonalnie?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *